måndag 6 april 2009

Skattechock för småföretag

Det behövs en skattechock för småföretagen. I pågående kris med ökande arbetslöshet är det inte uppsägningarna som är värst. Utan att det skapas för få nya jobb. Det handlar om många tusen jobb. Men få vågar satsa och anställa, det är dyrt och riskfyllt. Därför måste regeringen, istället för bidrag, satsa största delen av sina miljarder på att göra det rejält billigare att anställa. Det ger effekt också på längre sikt.

En riktad och stor sänkning av arbetsgivaravgiften för småföretagen kan vara receptet. För 15 miljarder skulle regeringen, enligt tidningen Fokus, kunna sänka avgifterna med cirka 7 procent för de tio först anställda i de omkring 250.000 företag i den storleken. Tänk: även om varje företag skulle anställa bara 1 person skulle det ändå bli flera hundratusen jobb!

Sänkta arbetsgivaravgifter är enligt mig önskvärda oavsett kris eller ej, särskilt för mikro- och småföretag. Men denna kraftfulla åtgärd ska ses som en tillfällig insats tills högkonjunkturen återvänder. Då kan nivån höjas igen utan att varken sysselsättning, företagens ekonomi eller politikens utrymme hotas.
Läs gärna mer i tidningen Fokus 3-9 april.

PS. För övrigt anser jag att vi just nu även måste satsa mycket mer på arbetsmarknadsutbildning och annan kompetensutveckling som är flexibel och individanpassad. Också detta "betalar sig" på sikt såväl för individ som arbetsmarknad och samhälle.

Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar